Lampki do wina

 

 

Kieliszki do wina białego

 

Do win białych używamy kieliszków o czaszy prostej, o pojemności pomiędzy 100 a 200 ml. Długość nóżki jest dowolna. Kieliszki te trzymamy za nóżkę. Do win mozelskich i reńskich wskazane jest używanie kieliszków z zielonego szkła na długich nóżkach. Kieliszki napełniamy winem najwyżej do połowy

 


Kieliszki do wina czerwonego

 

Do win czerwonych należy używać kieliszków o czaszy lekko zwężonej w górnej części, pojemność pomiędzy 150 do 250 ml. Nóżki są zazwyczaj krótkie, jednak do win burgundzkich powinny być o długiej nóżce.
Kieliszki te trzymamy dowolnie, za czaszę lub za nóżkę. Napełniamy do 3/4 pojemności.

 


Kieliszki do win deserowych

 

Do win deserowych jak również aperetifu używa się kieliszków trochę mniejszych niż do wina czerwonego, pojemność czaszy nie przekracza 100 ml.
Aperetif pijemy przed posiłkiem, w celu podniesienia apetytu. Napełniamy je do połowy, temperatura większości napojów jest pokojowa, tylko sherry lubi być schłodzona.

 

 

Kieliszki do win musujących

 

Do win musujących używa się fletów, kieliszków o wydłużonych kształtach. Pojemność ich jest w granicach 150 do 180 ml. Kieliszki trzymamy za nóżkę by nie rozgrzać wina. Napełniamy je do 2/5 wysokości czaszy.

 


Kieliszki do innych napojów alkoholowych

 

Likiery - kieliszki na nóżce, wysmuklone, pojemność nie powinna przekraczać 70 ml. Staramy się je napełniać tylko do połowy wysokości.


Short drinki (mieszanka różnych alkoholi) - kieliszki o krótkiej nóżce i rozszerzającej się czaszy. Pojemność do 150 ml. Napełniamy je prawie do pełna , pozostawiając około 0,5 cm od górnej krawędzi.


Long drinki (rozcieńczone alkohole) - używamy wysmukłych szklanek o pojemnosci do 500 ml.


Hot drinki (podgrzany alkohol) - używamy szklanki z uszkiem o pojemności około 250 ml.


Koniaki, winiaki, brandy - kieliszki mają charakterystyczny pękaty kształt o pojemności powyżej 250 ml. Do kieliszka wlewamy jednak nie więcej niż 40 ml alkoholu.
Wódki - tutaj jest dość duży wybór naczyń; możemy podawać kieliszki bez nóżki (wódki czyste), na krótkiej nóżce (wódki gatunkowe i smakowe), z grubym dnem.
Ogólna zasadą jest jednak aby pojemność nie przekraczała 60 ml, kieliszki powinny być wychłodzone.